Képfeltöltés PDF Nyomtatás E-mail
Írta: hakansukur   
2013. február 19. kedd, 12:49

Hiába van meg a weboldal a titkok menet közben derülnek ki számomra is:). Szóval tesztelgettem az oldalt, lassan befejezem az elsô mintát és szeretnék újat készíteni ezért mintákat készítettem és feltûnt egy furcsa dolog. Csináltam egy tesztképet amely egy fehér alapon zöld kriksz-krakszot ábrázolt, azaz összesen két színt. Az elkészített mintában azonban jóval több szín jelent meg, sôt a homogénnek számító zöld területen belül is feltûntek a környezettôl eltérô színû töltések? De mégis hogyan? Miért?

 

 

Aztán kiderült, hogy ez az egész a feltöltött kép minôsége miatt van. Ugyanis a jpg formátumú kép (a legtöbb kétípushoz hasonlóan) tömörítést használ, ennek a segítségével lehet a képfájlok méretét jelentôsen csökkenteni. A tömörítésnek viszont az a következménye, hogy a kép is megváltozik. A kép minôségét a jpg fájloknál egy minôség(quality) nevû tulajdonság határozza meg, ezt a képátalakító programokban mindenhol be lehet állítani. Nekünk a legnagyobb - 100%-os minôség kell. Ekkor ugyan a fájl mérete is meg fog nôni (akár jelentôsen), de ezáltal jóval kevesebb lesz a semmibôl megjelenô színû öltések száma. Éppen ezért a feltölthetô fájl méretet 500 kB-ra állítottam át. Mivel még a 100%-os minôségû fájl is valamennyire tömörített, így abban is elôfordulhatnak más színû öltések, de jóval kevesebb, mint gyengébb mínôségû képek esetén.

Ha van egy rossz minôségû képfájlunk, akkor azt hiába mentjük el jobb minôségben, nem számít, nem fog javítani a képen. A minôséget a kép elkészültekor kell meghatározni, például a digitális kamerák esetén a képminôséget be lehet állítani, illetve a scannelésnél is van ilyen opció. Ott kell mindig a lehetô legjobb minôséget választani, ha ezen az oldalon szeretnénk mintát készíteni a képbôl.

Példaként álljon itt amivel próbálgattam és az eredmény. A gyengébb mínôségû mintákon szemmel is jól látszanak a nem odaillô öltések:

Az eredeti kép A 100%-os minôségû jpg képbôl készült minta A 75%-os minôségû jpg képbôl készült minta Az 50%-os minôségû jpg képbôl készült minta
Eredeti mintakép

Eredeti mintakép

Eredeti mintakép

Eredeti mintakép

 

 

Módosítás dátuma: 2013. május 02. csütörtök, 06:59
 
Joomla template by a4joomla & www.gobelinminta.hu
Developed by www.webhosticon.hu
info kukac gobelinminta pont hu
All rights reserved (C)